Nasi uczniowie bezkonkurencyjni w Powiatowym Konkursie na Najlepszego Ucznia w Zawodzie
Dnia 15 kwietnia 2025 roku miał miejsce Powiatowy Konkurs na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Sprzedawca, Kucharz oraz Fryzjer, zorganizowany przez Zespół Szkół nr 2 w Chojnicach.
Miło nam poinformować, że w każdym z trzech konkursów nasze uczennice okazały się bezkonkurencyjne i zajęły trzy I miejsca.
I miejsce w zawodzie fryzjer: Aleksandra Zakrzewska z kl. 3 d
I miejsce w zawodzie sprzedawca: Joanna Wantoch Rekowska z kl. 3 e
I miejsce w zawodzie kucharz: Agata Prądzinska z kl. 3 f
Temat tegorocznego konkursu fryzjerskiego dotyczył "Czterech żywiołów- powietrza, ognia,wody i ziemi. Warunki udziału w konkursie były jasno określone: uczestnikami mogli być uczniowie szkół o profilu fryzjerskim, zgłoszeni przez poszczególne placówki. Ważne było również posiadanie przez zawodników własnych narzędzi pracy oraz własnej główki treningowej lub modela/modelki. Zadaniem uczestników konkursu było uformowanie fryzury według jednego wybranego żywiołu. Czas na wykonanie fryzury wynosił 90 minut. Prace trwały od godziny 10:30 do 12:00. W konkursie wzięli udział uczniowie z różnych szkół, prezentując swoje umiejętności fryzjerskie. Włosy mogły być wcześniej przygotowane według koloru i długości, a dozwolone było używanie dowolnych narzędzi i przyborów oraz dodatków według uznania uczestnika. Najllepszą fryzjerką w powiecie chojnickim okazała się uczennica naszej szkoły Aleksandra Zakrzewska.
W konkursie dla sprzedawców, nasze uczennice brały udział w części teoretycznej, pisząc test sprawdzający ich wiedzę w zakresie prowadzenia sprzedaży. Po części pisemnej najlepsi sprzedawcy zostali zakwalifikowani do części praktycznej. Po I etapie na prowadzenie wysunęła się Joanna Wantoch Rekowska, uzyskując 30 punktów, która tego prowadzenie nie oddała do samego końca.
W konkursie dla kucharzy, nasze uczennice również brały udział w części teoretycznej, gdzie mierzyły się z testem wiedzy na temat przygotowywania potraw. Do etapu praktycznego dostała się Agata Prądzinska, która musiała w tej części przygotować 2 zestawy potraw, na które składało się: przyrządzenie kotletu strażackiego, mizerii z ogórków, puree z ziemniaków i marchwi. Ocenie podlegała technika, estetyka wykonania potraw i przede wszystkim smak danych dań.
Uczennice, którym nie udało się awansować do części praktycznych,ale dzielnie walczące w części teoretycznej z naszej szkoły to:
- sprzedawcy: Klaudia Janikowska, Martyna Radtke z kl. 3 e
- kucharze: Martyna Werno, Estera Rybakowska z kl. 3 f
Podczas konkursu przyznano nagrody. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, a laureaci zostali nagrodzeni rzeczowymi upominkami.
Uczniów do konkursu przygotowali i opiekę nad nimi sprawowali: pani Jolanta Felska - nauczycielka przedmiotów zawodowych i pan Karol Gierszewski - kierownik szkolenia praktycznego.